450-річчя Люблінської унії: Литва та Польща готові спільно захищати ідеали незалежності

Президенти Литви та Польщі у спільній заяві у зв’язку зі 450-річчям Люблінської унії заявили про готовність спільно протистояти багатьом викликам та захищати ідеали незалежності

Про це повідомляє Польське радіо.

"Святкуючи 450-річчя укладення Люблінської унії, ми схиляємо голови перед нашими предками за заснування візіонерської Речі Посполитої обох народів – держави, збудованої на принципах рівності та спільної відповідальності", - написали президенти Анджей Дуда і Даля Грибаускайте.

Вони зазначили, що вплив Люблінської унії на зміцнення тогочасної громадянської культури та республіканських ідей до сьогодні залишається цінним внеском у суспільно-політичне життя.

"Як і тоді, нині ми так само готові стати разом перед багатьма викликами та захищати ідеали незалежності, єдності та солідарності. Завдяки побудові спільного європейського і трансатлантичного майбутнього, введенню стратегічних енергетичних і транспортних проєктів, розвитку активної культурної та наукової співпраці, ми сприяємо створенню добробуту і безпеки цілої Європи", - говориться у заяві.

На думку Дуди та Грибаускайте, дух Люблінської унії — взаємоповага, консенсусні рішення і культурне розмаїття —  продовжують вести до розширення партнерства між обома народами.