Богдан пропонує "дозволити Донецьку і Луганську розмовляти російською"

Голова Офісу президента України Андрій Богдан припустив проведення в Україні референдуму з надання російській мові статусу регіональної в Луганській і Донецькій областях

Про це Богдан сказав у інтерв'ю "РБК-Україна",

"Ми можемо Донецькій і Луганській області дозволити розмовляти російською мовою, якщо у нас почнеться мир у країні? Ставимо питання - "так/ні". Якщо можемо, тоді Донецьк і Луганськ спілкуються російською мовою", - сказав Богдан.

Читайте також. Штраф за відмову обслуговувати українською. Що може змінити закон про мову

При цьому голова ОПУ розкритикував можливість надання російській мові статусу другої державної.

"Не думаю, що вона вирішує це питання. Вона поглиблює конфлікт. В даному випадку я - проти", - сказав Богдан.

На думку Богана, прийнятним є закон про регіональні мови на кшталт скасованого скандального закону Ківалова-Колесніченка.

"Регіональні мови - напевно (вирішують питання - ред.). Особисто моя думка: я б дозволив Донецьку і Луганську державна - українська, регіональна - російська і за умови, що після цього вони - територія України", - сказав Богдан.

Голова офісу АП також назвав єдину державну мову "нав'язуванням думки якоїсь частини України".

"Давайте змусимо всіх розмовляти українською? Тоді зупинимося на тому, що Україна – це у нас буде Тернопільська, Львівська та Івано-Франківська області. Ми повинні шукати компроміси, чи ми повинні всім нав'язувати думку якоїсь частини України?" - сказав Богдан.