НБУ визначив 14 системно важливих банків

Національний банк збільшив перелік системно важливих банків з 3 до 14 відповідно до оновленої методології

Про це повідомляється на сайті Національного банку України.

Системно важливий банк – банк, банкрутство або неналежне функціонування якого може призвести до появи системних ризиків. Національний банк приділяє особливу увагу діяльності системно важливих установ, адже потенційні труднощі у їхній роботі можуть мати негативний вплив на роботу всієї фінансової системи.

З 2016 року системно важливими банками незмінно визначались три банки – ПриватБанк, Ощадбанк та Укрексімбанк.

Згідно з оновленою методологією, відтепер системно важливими є 14 банків:

1.    Приватбанк;

2.    Ощадбанк;

3.    Укрексімбанк;

4.    Укргазбанк;

5.    Альфа-банк;

6.    Укрсоцбанк;

7.    Райффайзен Банк Аваль;

8.    ПУМБ;

9.    Укрсиббанк;

10.  Таскомбанк;

11.  Універсал банк;

12.  Кредобанк;

13.  ОТП банк;

14.  Південний.

У НБУ пояснили, що набуття статусу системно важливого накладає на банки додаткове навантаження, вони повинні виконувати окремі підвищені вимоги для забезпечення їх запасу міцності.

Окрім цього, з 1 січня 2020 року системні банки мають виконувати посилені значення нормативів: "нормативу миттєвої ліквідності (Н4) - не менше ніж 30% та максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента (Н7) - не більше ніж 20%".

"По-друге, такі банки мають сформувати додатково до нормативного значення достатності основного капіталу буфер системної важливості, який почне діяти з 1 січня 2021 року", - зазначили у Нацбанку.

Наголошується, що ці банки повинні будуть розробити план відновлення діяльності згідно до вимог Національного банку, який сприятиме швидкій стабілізації роботи цих установ в умовах кризи.

Після втрати статусу системної важливості банк має дотримуватися вищезгаданих вимог протягом ще 12 місяців.

"Водночас цей статус жодним чином не гарантує банкам особливих умов підтримки ліквідності в періоди стресу – вона буде надаватися на загальних для усієї системи умовах. Також системно важливі банки (окрім державних) не можуть та не повинні розраховувати на отримання коштів від уряду з метою капіталізації", - зауважили в НБУ.