"Позивачка" до SkyUp за місяць до "поїздки" в Єгипет отримала 500 грн допомоги від селищної ради, - "Схеми"

Оксана Пасенко, зазначена позивачкою в ухвалі Баришівського районного суду щодо призупинення ліцензії авіакомпанії SkyUp Airlines, отримувала матеріальну допомогу за місяць до начебто поїздки в Шарм-ель-Шейх

Про це йдеться у розслідуванні програми "Схеми: корупція в деталях" проекту "Радіо Свобода" і телеканалу "UA:Перший".

Оксана Пасенко отримала матеріальну допомогу від Баришівської селищної ради 19 квітня цього року.

"Громадянка Пасенко звернулася до селищної ради з письмовим зверненням про виділення нецільової благодійної допомоги на лікування. Розпорядженням селищного голови 19.04.2019, на підставі протоколу постійної комісії по соціальному напрямку, заявниці надано допомогу в розмірі 500 гривень для придбання ліків", – йдеться у відповіді на запит журналістів.

Допомога була надана в межах програми "Турбота", що спрямована на підтримку громадян, які "опинилися у складних життєвих обставинах, які людина сама не може подолати". Наприклад, пов’язані або з хворобою, або зі стихійним лихом, або з іншими складними обставинами.

"Позивачка" зверталась по матеріальну допомогу за місяць до "запланованої поїздки" у Єгипет.

У позовній заяві нібито від імені Оксани Пасенко, яку отримали у розпорядження "Схеми", йдеться про те, що мешканка Баришівки придбала квитки на рейс 17 травня до Шарм-ель-Шейха з вильотом з аеропорту "Київ" (Жуляни) – на рейс, який начебто мав виконувати SkyUp.

Тоді як 16 травня, як зазначено в документі, Пасенко повідомили, що виліт переноситься на 20 травня через нібито відсутність літаків. Ці дані разом з добіркою негативних відгуків щодо авіакомпанії в мережі, позивачка вказала в заяві як причину відмови від поїздки.

Це в подальшому і стало підставою для Баришівського суду ухвалити рішення про призупинення ліцензії приватному українському авіаперевізнику.

В авіакомпанії відповіли, що затримки у рейсах у той день дійсно були – але не на три дні, а максимум – на 4 години, і не з Жулян, а з Борисполя. Вильотів у SkyUp Airlines з аеропорту "Київ" у травні взагалі не було.
Юрист з авіаційного права Андрій Гук, який проаналізував цю ухвалу Баришівського суду, вважає: там не мали права розглядати цю справу.

"Як би ви позов не обізвали, він є авіаційною пасажирською справою, яка повинна слухатися виключно в одному суді – де зареєстрована авіакомпанія і в такому випадку позивач не має права вибору суду. Компанія SkyUp точно не зареєстрована в Баришівському районі, тому цей суд у принципі не міг розглядати пасажирську справу", – заявив він.