Спецслужби РФ, ймовірно, читають переписки українців у Telegram, - Золотухін

Українцям варто уважніше ставитися до груп та пабліків, бо Telegram є не тільки інструментом комунікації, а й засобом передвиборчих маніпуляцій

Про це повідомив заступник міністра інформаційної політики (МІП) України Дмитро Золотухін на засіданні круглого столу, організованому МІП в Укрінформ.

“Я вважаю, що дуже важливо пояснити суть цієї платформи, яким чином вона розвивається... Треба розуміти, що російські політтехнологи багато разів працювали в Україні. Коли вони розпочинають працювати з українськими політиками, привозять сюди ті інструменти, які, на їхню думку, у них спрацювали. Таким чином відбувається перехід технологій з російської реальності до України. Цей тренд знижується, і вже не так багато “заробітчан” їдуть, але це не означає, що він не охоплює український інформаційний потік”, - наголосив Золотухін.

Золотухін нагадав про конфлікт засновника Telegram та “Вконтакте” Павла Дурова з російською владою через те, що він не хотів надавати дані користувачів спецслужбам. Тож зараз він не виключає, що все ж таки правоохоронні органи РФ отримали доступ до  переписок українських громадян у Telegram.

Водночас, автор Telegram-каналу "Технологии, медиа и общество" Андрій Бродецький наголосив, що не варто переоцінювати значення цього меседжеру. Адже, він охоплює порівняльно невелику кількість користувачів.

“Але давайте не будемо перебільшувати роль Telegram, адже він може вплинути десь на 10% мешканців великих міст, у яких є цей Telegram”, - сказав він.

За інформацією Бродецького, загалом лише 23% громадян України використовують соціальні мережі як джерело інформації, а цей показник не є критичним.