Запуск нового енергоринку: в Україні більше не діє формула "Роттердам+"

З понеділка, 1 липня, в Україні припинилась дія формули "Роттердам+" у зв'язку з переходом на новий ринок електроенергії

Про це йдеться в проекті постанови НКРЕКП, передає Економічна правда.

Зазначається, що у серпні 2018 року Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), скасувала формулу ціноутворення на електроенергію "Роттердам+".

Дане рішення НКРЕКП пояснює тим, що необхідно впорядкувати нормативну базу діяльності на ринку електричної енергії України та для забезпечення своєчасної підготовки учасників ринку електричної енергії України до роботи нового ринку електричної енергії.

Довідка:

Починаючи з 2016-го року вартість електроенергії, що виробляється ТЕС України, регулюється за формулою "Роттердам+". 

Вона була запроваджена через втрату контролю над частиною Донецького вугільного басейну через війну на Сході. 

Після окупації Донбасу більшість шахт і  антрацитовим вугіллям, на якому працює більшість ТЕС, опинилася на непідконтрольній території.

Тому, аби забезпечити енергетичну незалежність України від окупованих територій, ухвалили  рішення купувати паливо на міжнародній біржі в Нідерландах.

Відповідно до методики, вартість палива визначалася за формулою "ціна вугілля у портах Амстердам — Роттердам — Антверпен + вартість його доставки в Україну".