Заяви глави офісу президента Андрія Богдана про мовний референдум - це заяви не львів’янина і не українця, - Княжицький

Про це сказав голова Комітету з питань культури і духовності, співавтор мовного закону Микола Княжицький під час погоджувальної ради в парламенті в понеділок, 1 липня.

Нардеп прокоментував нещодавнє інтерв’ю Андрія Богдана виданню  "РБК-Україна". 

"Мене здивувало та обурило інтерв’ю пана Богдана, де він пропонує  провести референдум про мову, дозволити Донецьку та Луганську розмовляти російською. Але ж їм ніхто і не забороняє цього робити. Наш закон не забороняє розмовляти російською. Богдан підкреслює в інтерв’ю, що він, як і я, є львів’янином, але висловлювання його не те що не як львів’янина, а як не українця", - сказав Княжицький.

Він також підкреслив, закон не забороняє використання жодної мови, також передбачені поступові введення в дію його норм.

Голова профільного Комітету нагадав, що 16 липня закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної" набуває чинності. Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення надала роз’яснення, що з цього моменту  вся передвиборча агітація має проходити українською мовою.

"Прошу ЦВК за цим спостерігати. А в місцях компактного проживання національних меншин і корінних народів агітація може вестися українською і дублюватися іншою мовою. І це є абсолютно демократично", - сказав Княжицький.

Він також прокоментував ситуацію щодо купівлі оточенням Віктора Медведчука українських телеканалів, і зазначив, що у Верховній Раді є відповідні законопроекти щодо запровадження основ фінансової прозорості електронних засобів масової інформації та удосконалення механізмів забезпечення прозорості власності аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації.

"У парламенті лежить два законопроекти №8494 та №6762 про прозорість медіавласності та фінансування медіа. І я не чув закликів ані від провладних, ані від опозиційних фракцій їх розглянути. А саме вони дають змогу побачити, хто фінансує та купує канали. Це наша спільна відповідальність за те, що ми цього не зробили за останні п’ять років і сподіваюся тут на співпрацю з Офісом президента Зеленського", - наголосив Княжицький.