Рейтинг ЄС росте, рейтинг Слуги народу - падає

Найбільше від нової Верховної Ради українці чекають завершення війни на Донбасі (51,7%) та підвищення зарплат і пенсій (30,7%)

Про це свідчать дані опитування, проведеного новинами "Сьогодні" на каналі "Україна" спільно з міжнародною компанією Edison Research напередодні позачергових виборів до Верховної Ради.

Опитування проводилось протягом трьох тижнів (10 – 30.06). Польовий етап дослідження реалізує Київський міжнародний інститут соціології.

21 липня 2019 року пройдуть позачергові парламентські вибори до Верховної Ради України. Намір голосувати визначався за допомогою питання "Наскільки ймовірно, що Ви підете голосувати?"

Були отримані такі відповіді: точно будуть голосувати – 57% опитаних, швидше за все, будуть голосувати – 23%, швидше за все, НЕ будуть голосувати – 6%, не будуть голосувати – 8%, не відповіли – 6% опитаних. Показник істотно не змінився протягом трьох тижнів.

Також в опитуванні замірялися зміни, які відбулися в рейтингу партій за останні кілька тижнів.

Якщо порівнювати перший та останній тиждень опитування, статистично значущими є зростання показників партій "Європейська солідарність", "Опозиційний блок", та зниження – у партій "Сила і Честь" і "Громадянська позиція".

41,6% опитаних знають топ-10 осіб зі списку партії, за яку планують проголосувати, 25,3% не знають. Лідеру обраної партії довіряють 50,5% респондентів.

56,1% українців не хочуть, щоб до списку партії входили відомі люди, такі як зірки естради, шоу-бізнесу, спорту, і тільки 18,7% позитивно ставляться до зірок в списку партій.65,8% опитаних готові обирати нових депутатів, але без політичного досвіду, ніж старих, досвідчених, але із заплямованою репутацією, 16,5% не готові, 5,9% відмовились відповідати.75% українців позитивно ставляться до новообраного Президента Зеленського. 13% налаштовані негативно.

Результати опитування також показали, що найбільше від нового парламенту українці очікують завершення війни на Донбасі (51,7%) і підвищення зарплат та пенсій (30,7%). Значно менше чекають зміцнення української армії (5,0%) та налагодження діалогу з Москвою (4,8%). Нічого не чекають від нової влади 1,2% опитаних.

Опитування проводилось компанією Edison Research методом телефонного та особистого інтерв’ю в усіх регіонах України, окрім Криму та окупованої частини Донбасу. Всього було опитано 1684 (похибка не перевищує 2,38%), 1298 (похибка не перевищує 2,72%) та 1512 (похибка не перевищує 2,52%) респондентів відповідно.