У Чехії під слідством майже 20 громадян, підозрюваних в участі у війні проти України

Наразі в Чехії триває розслідування стосовно майже 20 чеських громадян, які, ймовірно, брали участь у військових діях на боці Росії на Донбасі, поки засудили лише одного

Про це в інтерв'ю "Голосу України" розповів надзвичайний і повноважний посол України в Чеській Республіці Євген Перебийніс.

"Наразі триває розслідування стосовно майже 20 чеських громадян, які могли брати участь у військових діях на боці Росії на Донбасі. Поки що тільки стосовно одного з них відбувся суд, і його визнали винним. Правда, вирок був умовний. Але, незважаючи на це, прецедент є. Розслідування щодо інших триває", - зазначив Перебийніс.

Посол наголосив, що дуже складним питанням є доведення вини. Адже багато звинувачень базується на соціальних мережах або свідченнях окремих людей. 

"Але можу підтвердити, що співпраця між чеськими і українськими правоохоронними органами існує. Можу навести ще один приклад спільної протидії російській гібридній війні. Мабуть, не випадково саме в Чехії, з огляду на увагу до цієї країни з боку Росії, в 2016 року було відкрито перше представництво так званої "ДНР" за кордоном. Треба віддати належне чеському МЗС, яке подало позов до суду з метою ліквідувати цей центр. Обґрунтуванням вимоги було те, що центр видає себе за офіційну дипломатичну установу неіснуючої держави. І позаторік улітку чеський суд ухвалив рішення про його закриття", - повідомив Перебійніс. 

Він наголосив, що поки це єдине подібне рішення в Європі, попри те, що подібні центри Росія намагається відкривати і у Франції, і у Фінляндії, і в Італії. 

"Воно може бути прецедентом для інших європейських країн", - підсумував він.