За останній місяць в Україні поліцейські зафіксували майже 15 тисяч повідомлень про "замінування"

За останній місяць по всій країні поліцейські зафіксували майже 15 тисяч фіктивних повідомлень про замінування

Про це повідомляє програма "Поліцейська хвиля" на телеканалі "Еспресо".

Вибухотехнікам Національної поліції України зараз – найважче, адже вони несуть службу у посиленому режимі. Мало сплять, багато працюють. На бойовий виїзд хлопці виїжджають у повному спорядженні. У їх комплекті - пошукове дзеркало, ліхтар, аптечка та захисні костюми.Якщо виклик виявився все ж таки не хибним, то поліцейські-вибухотехніки діють вже за іншим алгоритмом.

"В залежності від площі огляду, для того, щоб було оптимізовано сам огляд залучаються додаткові сили, тобто може бути не одна група – а декілька груп і залучаються фахівці кінологічної служби, наші кінологи для того, щоб був повний огляд і найбільш ефективний", - розповідає перший заступник начальника департаменту вибухотехнічної служби НП України Андрій Покушалов. 

На щастя, поки жодної вибухівки під час оперативних відпрацювань, знайдено не було. Всі мінування виявилися хибними. Аноніми – здебільшого не люди, а роботи. Сервери, з яких повідомлялося про замінування, знаходяться на території Росії або окупованих областей Донецька та Луганська, а також у Криму. В поліції відзначають, що і самі українці стали частіше телефонувати з такими хибними повідомленнями.

"Надійшло повідомлення про замінювання атомної станції в місті Енергодар. Проведеним оглядом місця події вибухонебезпечних предметів не було виявлено. В ході досудового розслідування було встановлено, що вказане повідомлення здійснив з мобільного телефону мешканець Хортицького району міста Запоріжжя", - говорить слідчий Хортицького ВП ДВП ГУНП в Запорізькій області Гліб Токмалаєв.

Псевдомінера затримали. Йому загрожує до 6 років в’язниці. З початку року правоохоронцями затримано 5 таких мінерів.В поліції вже пропонують впровадити і деякі законодавчі зміни. Пропонують посилити кримінальну відповідальність за неправдиві повідомлення про замінування. Не тільки відправляти людей за ґрати, а й конфісковувати за рішенням суду майно зловмисників.