"Агентка Кремля, яка буде карати за "Путін Х**ло" : соцмережі відреагували на закон Богомолець про "дематюкацію". 16+

Народний депутат Ольга Богомолець зареєструвала у Верховній Раді проект закону "Про протидію лихослів'ю" (про дематюкацію української мови)

Своїми реакціями на цей законопроект українці ділились у Facebook.

Дехто почав жартувати, що діти будуть вчити лайку не біля гаражів, а власне на сайті Ради: законопроектом передбачається алфавітний реєстр заборонених слів.

Окремі користувачі жартували щодо діяльності письменника Леся Подерев'янського: йому, начебто, доведеться переїхати в Лук'янівське СІЗО (в контексті того, що на публічних осіб за лайку будуть накладатися адміністративні штрафи).

Письменник Андрій Кокотюха назвав ініціаторку законопроекту Ольгу Богомолець "агенткою Кремля, яка буде карати за "Путін Х**ло"".

Журналіст та телеведучий Богдан Буткевич запропонував внести до списку матюків слово "шарій" (проросійський відеоблогер Анатолій Шарій).

Народний депутат Тарас Шамайда заявив, що таким чином Богомолець допомагає підтримувати уявлення, що депутати "довбонуті на всю голову". 

"Висловився б міцніше, але не хочу потрапити під дематюкацію", - пожартував він.

Український поет Олесь Ільченко вигадав діалоги із "дематюкаційним патрулем":

- Добрий день, це дематюкаційний патруль!
- Хто, бл*?
(лунають постріли)

Нагадаємо, що законопроект, за словами Богомолець, не впливає на життєвий простір громадян, він виключно про публічних осіб, публічний простір і ЗМІ. Він передбачає створення визначення лихослів'ю, алфавітного порядку тих слів, які не можна вживати у публічному просторі й власне визначення "публічні особи".

Законопроектом передбачаються адміністративні штрафи, що будуть накладатися: на ЗМІ - 10% від ліцензійного збору, на фізичну особу - штрафи від 3 до 7 неоподаткованих мінімумів або виправні роботи з відрахуванням частини заробітку.

Виплати штрафів будуть йти в Український культурний фонд.

Детальніше про цей законопроект читайте тут.