Міжнародні резерви України за місяць зросли на $1,2 млрд, - НБУ

У червні міжнародні резерви України зросли на 6,4% завдяки насамперед розміщенню урядом єврооблігацій і купівлі НБУ валюти на міжбанку

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Станом на 1 липня 2019 року міжнародні резерви України, за попередніми даними, становили $20 638,9 млн. У червні вони зросли на 6,4% завдяки насамперед розміщенню урядом єврооблігацій і купівлі Національним банком валюти на міжбанківському ринку.

Зазначається, що динаміку резервів упродовж місяця визначали "операції уряду з управління державним боргом". 

"Так у червні надходження від розміщення облігацій внутрішньої і зовнішньої державної позики становили $1 612,4 млн. Зокрема, від розміщення єврооблігацій отримано 1 млрд євро, від ОВДП - $325,8 млн і 148 млн євро", - йдеться в повідомленні. 

Частина цих надходжень була спрямована на обслуговування та погашення державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті. Загальна сума таких виплат становила $952,4 млн. З них $773,6 млн сплачено за ОВДП. 

"Платежі уряду та Національного банку на користь Міжнародного валютного фонду становили $157,5 млн. Решта коштів спрямована на виконання інших зобов’язань перед іноземними кредиторами та міжнародними фінансовими організаціями", - кажуть в НБУ.

Відіграла роль і сприятлива ситуація на валютному ринку, що склалася унаслідок збереження позитивної цінової кон’юнктури для українського експорту, помірних обсягів імпорту та припливу іноземного капіталу в державні цінні папери, номіновані в гривні.

"Ці фактори зумовили перевищення пропозиції валюти над попитом і дали Національному банку змогу поповнити міжнародні резерви за рахунок інтервенцій на міжбанківському валютному ринку на загальну суму $322,3 млн. Зокрема, $183 млн було куплено під час здійснення інтервенцій шляхом запиту найкращого курсу та $139,3 млн – за єдиним курсом. Інтервенцій з продажу валюти Національний банк упродовж місяця не проводив", - зазначають в НБУ.

Вплинула також переоцінка фінансових інструментів (зміна ринкової вартості та курсу гривні до іноземних валют). У минулому місяці їх вартість збільшилася на $254,6 млн.
Станом на 1 липня 2019 року обсяг міжнародних резервів покриває 3,4 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду і Національного банку.