Розкрили схему, як УЄФА 17 років відправляв гроші для ФФУ в офшор

Стали відомі махінації в діяльності УЄФА в період, коли там на керівних посадах працював нинішній голова ФІФА Джанні Інфантіно

Про це повідомляє німецьке видання Sueddeutsche Zeitung.

Видання виявило підозрілий рух призначених для ФФУ коштів. Гроші від УЄФА йшли не на рахунок федерації в країні, де вона зареєстрована та функціонує. Хоча саме в такому напрямку йдуть перекази для інших асоціацій. УЄФА відправляла їх на баланс компанії "Newport Management Ltd", що на Віргінських островах. Так тривало сімнадцять років - з 1999-го по 2016-й. SZ порахувала, що впродовж цього періоду за вказаним напрямком пройшла тризначна кількість мільйонів умовних одиниць (валюта не уточнюється, швидше за все, мова про євро).

Вказаний часовий проміжок збігся з роботою Джанні Інфантіно на ключових посадах в УЄФА: спочатку директором у правових питаннях, згодом заступником генерального секретаря організації, й нарешті самим генсеком. Лише у 2016 році, коли в УЄФА президентом вже був Александр Чеферін, організація провела фінансовий аудит своєї діяльності. За його підсумками виявилось, що той самий офшорний рахунок використовує "Динамо". В УЄФА не побачили в цьому порушень керівних принципів організації. Але потік все ж прикрили.

Німецьке видання, яке отримало описану вище інформацію після запиту в УЄФА, додає, що ніхто не пояснив, як зібрані на одному рахунку кошти розподілялись між ФФУ та "Динамо". В українській федерації/асоціації запит SZ проігнорували. У ФІФА, яку зараз очолює Інфантіно, посилаються на розслідування цього потоку від УЄФА, що не знайшло порушень. Хоча в самому УЄФА кажуть, що не вивчали роль в схемі тодішніх керівників асоціації. Замкнуте коло, в якому не хочуть знаходити винних.