Алкоголь небезпечніший за героїн та кокаїн: ООН просять переглянути класифікацію наркотичних речовин

Нові дослідження показали, що алкоголь більш шкідливий за кокаїн та героїн, а нинішня класифікація психоактивних речовин спирається на дослідження 1961 року

Про це йдеться в доповіді, оприлюдненій Міжнародною громадською організацією "Глобальна комісія з наркополіції".

Доклад "Класифікація психотропних речовин: коли наука залишилась осторонь" присвячений проблемам законодавчого врегулювання вживання наркотичних речовин.

Зокрема, організація закликає переглянути класифікацію ООН, ухвалену ще 1961 року.

До складу міжнародної громадської організації входять відомі політики, громадські діячі та бізнесмени, зокрема, Річард Бренсон, екс-президент Польщі Олександр Кваснєвський, колишній прем'єр-міністр Нової Зеландії Хелен Кларк, колишній прем'єр-міністр Греції Георгіос Папандреу, екс-президент Португалії Жоржу Сампайо, екс-глава ФРС США Пол Волкер, а також інші колишні глави держав і міжнародних організацій. Всі вони вже кілька років намагаються домогтися того, щоб країни змінили свою наркополітику в бік лібералізації.

Головна претензія організації - до класифікації наркотичних речовин ООН, яка вперше була розроблена ще в 1961 році. Вона стала базою для Єдиної конвенції ООН про наркотичні засоби, яка обмежувала доступ до продуктів канабісу, кокаїну і опіуму, дозволяючи їх вживання тільки в медичних цілях. Але, як стверджують автори доповіді, класифікація морально застаріла, а закони на її підставі розроблялися без спирання на сучасні наукові дослідження. 

"Відтоді, як була підписана Єдина конвенція, країни відреагували на міжнародний закон таблицями і класифікаціями, які ніяк не пов'язані з доказами або раціональними доводами про шкоду і користь цих речовин, а скоріше політично мотивовані і такі, що переслідують інтереси тих, хто ухвалював ці закони", - йдеться в доповіді.

Автори доповіді вважають, що надзвичайно жорсткі закони в цій сфері призвели до того, що у 83% населення планети, за даними ВООЗ, немає доступу до опіоїдних знеболюючих засобів.

У дослідженні також сказано, що це призвело до зміцнення наркокартелів, зростання корупції, переповненості в'язниць і маніпулювання законами з боку правоохоронних органів. Екс-президент Швейцарії Рут Дрейфус закликала до перегляду Міжнародної системи класифікації наркотичних речовин. Дрейфус зазначила, що ступінь шкоди кокаїну, героїну, канабісу і його смол в останній раз була розглянута 30 років тому. Однак, як зазначає GCDP, насправді для суспільства є куди більш шкідливі речовини, які не заборонені законом, - це алкоголь і тютюн.

У своїй доповіді комісія спирається на дослідження, проведене британськими вченими Девідом Натті, Леслі Кінг і Лоуренс Філліпс і опубліковане в науковому журналі The Lancet ще в листопаді 2010 року. Вчені виробили власну класифікацію шкідливих речовин, оцінивши їх за 16 критеріями. Дев'ять із критеріїв стосувались шкоди, що наноситься речовиною безпосередньо здоров'ю того, хто її вживає, а сім - до шкоди для оточуючих. В результаті вчені дійшли висновку, що найнебезпечнішим для суспільства є алкоголь, який набрав в цілому 72 бали і помітно випередив героїн (55 балів) і крек (54). При цьому під забороною знаходяться тільки героїн і крек. Тютюн, також доступний у вільному продажі, посів в цій класифікації шосте місце, випередивши, наприклад, амфетамін, канабіс, екстазі та ЛСД.

Згідно з дослідженням 2010-го року, алкоголь посів перше місце в класифікації в першу чергу через шкоду, що наноситься оточуючим під його впливом. Йдеться про злочини - вбивства, нанесення тілесних ушкоджень, а також травми в стані алкогольного сп'яніння. Крім того, алкоголь часто стає винуватцем розпаду сімей і зростання безпритульності. Лідерами ж за ступенем шкоди безпосередньо для здоров'я тим, хто вживає, за оцінкою вчених, стали крек, героїн та метамфетамін, які набрали 37, 34 і 32 бали відповідно.