Опозиція отримала абсолютну більшість на парламентських виборах у Греції

Після підрахунку 94% голосів на дострокових парламентських виборах в Греції права консервативна партія "Нова демократія" набирає майже 40%

Про це повідомляє DW.

Коаліцію радикальних лівих сил "СІРІЗА" на чолі з прем'єр-міністром Алексісом Ципрасом підтримали 31,5%.

Таким чином, "Нова демократія" може розраховувати на абсолютну більшість в парламенті - 158 з 300 місць з урахуванням 50 додаткових мандатів, які, згідно з грецьким виборчим правом, отримує переможець виборів, 

Це дозволить партії самостійно сформувати уряд.

Глава "Нової демократії" Кіріакос Міцотакіс пообіцяв зниження податків, залучення інвестицій і пожвавлення економіки.

"Ми вибралися з порочного кола", - заявив він, пообіцявши, що "Греція гордо підніме голову".

Прем'єр-міністр Греції Алексіс Ципрас вже подзвонив Міцотакісу і привітав його з перемогою, повідомили в штабі лідируючої партії.

Ультраправа партія "Золотий Світанок" не подолала поріг у 3%, необхідний для входження в парламент. Це величезне падіння підтримки партії, яка стала третьою за величиною в грецькому парламенті під час фінансової кризи країни.

В той же час, 10 місць в парламенті отримує ультраправа проросійська партія "Грецьке рішення" екс-журналіста Кіріакоса Велопулоса. За неї проголосували 3,71% виборців.

Про призначення дострокових виборів оголосив 26 травня прем'єр-міністр Ципрас після того, як СІРІЗА зазнала поразки на виборах до Європарламенту.