Туск: пишаюся тим, що мене називали "проукраїнським маніяком"

Президент Європейської Ради Дональд Туск в емоційній промові українською мовою підбив підсумки українсько-європейських відносин під час своєї каденції і запевнив українців у своїй підтримці

Про це він сказав на брифінгу у Києві, повідомляє Еспресо.TV.

"Вельмишановні друзі! Це, мабуть, мій останній візит до України у якості голови Європейської Ради. Я пишаюся тим, що мав можливість працювати з вами у контексті спільності наших інтересів і цінностей. Я залишатимуся вашим другом і союзником незалежно від того, ким я буду у майбутньому", - сказав Туск. "Упродовж усих цих років я завжди намагався підтримувати Україну в Європі, а Європу - в Україні. Відвага і рішучість українців здобули повагу і визнання у багатьох європейців. І сьогодні серед них все більше і більше союзників української справи. В моїх очах ви всі - герої. Саме такими я бачив вас під час Революції Гідності на Майдані, а також потім - коли ви захищали суверенітет і цілісність своєї країни. І водночас будували сучасну державу та запроваджували демократичні стандарти. Попри бідність, яка все ще залишається у багатьох місцях; попри страждання, принесені війною; попри труднощі реформ, ви вистояли. Європейський Союз повинен гордитися і бути вдячним за те, що має такого партнера", - підкреслив він. 

"Я робив усе можливе, аби прискорити процес інтеграції України з рештою Європи. Не все вдалося, не завжди я був таким ефективним, як хотів. Вибачте мені, друзі. Але маємо також багато причин бути задоволеними. І вам, українцям, точно немає за що почувати сором. В Брюсселі дехто дивився на мене, як на проукраїнського маніяка, не раз мені говорили це просто в очі. Чесно кажучи, я дуже пишаюся цим епітетом. Ви можете завжди на мене розраховувати", - резюмував президент Ради ЄС.