ГПУ повторно просить Мендель пояснити заяву про обстріли на Донбасі

Генпрокурор Юрій Луценко повторно надіслав запит до Офісу президента з вимогою пояснити публічні заяви прес-секретарки президента Юлії Мендель про те, що українські бійці “допускають обстріли цивільних об'єктів на сході України”

Про це повідомили у ГПУ, передає theБабель.

Перший запит ГПУ надіслала до Офісу президента 5 липня, але Банкова повернула його без розгляду. У Зеленського тоді заявили, що слідчий посилався на неправильну статтю Кримінально-процесуального кодексу, і Генпрокуратура не мала законних підстав вимагати від ОП спростування або підтвердження публічних заяв Мендель.

У повторному запиті Луценко нагадав, що ігнорування документа “не відповідає вимогам кримінального процесуального законодавства України та суперечить цілям і завданням кримінального провадження”.

“З вашої відповіді вбачається, що ГПУ нібито не мала законних підстав для такого запиту, оскільки слідчий послався на ст. 93 (збір доказів) КПК України, тоді як повинен був керуватися нормами ст. 159 КПК, яка регламентує порядок отримання тимчасового доступу до речей і документів на підставі ухвали слідчого судді. Але таке тлумачення норм КПК Офісом президента не відповідає законодавству і не дає підстав для відмови Мендель Ю. від надання свідчень”, — йдеться в листі ГПУ.

У Генпрокуратурі додали, що відмова відповідати на запит — це спроба ОП ухилитися від надання інформації.