Каву та всі овочі можна, алкоголь – ні: Супрун розвінчала міфи навколо обмежень для жінок, що годують грудьми

Виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я спростувала міф про шкоду кольорових фруктів та овочів для жінок у період лактації, а також закликала харчуватись повноцінно

Про це Уляна Супрун написала у Facebook.

Розповідаючи про офіційні рекомендації харчування для жінок, що годують грудьми, Супрун зауважила, що потреба збільшувати кількість їжі залежить від ваги жінки.

"Якщо під час вагітності жінка набрала значну вагу або мала зайву вагу до вагітності, то немає потреби збільшувати калорійність раціону. Грудне вигодовування упродовж принаймні шести місяців (як це рекомендує ВООЗ) призведе до поступового зменшення об’ємів жирової тканини. Дотримуватися сильно обмеженого раціону, аби схуднути, не варто. Це матиме негативні наслідки для здоров’я. Жінки, що мають недостатню вагу, потребують більшого споживання калорій під час лактації", - пояснила вона.

Разом з тим, Супрун зауважила, що якість грудного молока частково залежить від того, що їсть матір. 

"Жодні рекомендації не кажуть: "Не їсти червоного, оранжевого, коричневого, гострого, а також свіжих фруктів та овочів, не пий кави, натомість налягай на молоко та червоне винце для лактації". Навпаки, молоді мами мають повноцінно харчуватися, і споживати свіжі овочі, фрукти, ягоди, м’ясо та рибу. Саме такий раціон підтримає здоров’я матері", - зауважила в. о. міністра охорони здоров'я.

Вона порадила їсти три порції овочів, в тому числі темно-зелених та оранжевих, дві порції фруктів щодня, цільнозернові продукти та пити воду.

Натомість, Супрун наголосила, що безпечної дози алкоголю не існує, а вагітним жінкам заборонено споживати алкоголь. "Якщо жінка, що годує, випила, до прикладу, трохи вина - потрібно зачекати щонайменше 3-4 години від прийому алкоголю до годування. Алкоголь проникає в молоко, але по мірі його руйнації в печінці, рівень спирту в крові та молоці знижуються. Тобто годувати чи зціджувати для майбутнього годування можна лише в тверезому стані. Якщо немає змоги чекати, то молоко слід зцідити і злити", - пояснила Супрун.

Куріння також належить до звичок, від яких слід відмовитися раз і назавжди. На думку в.о. міністра, матері, які не хочуть кидати куріння, не можуть використати цей аргумент для відмови від грудного вигодовування - користь від грудного молока перевищує шкоду від материнського куріння. Куріння може зменшувати лактацію. Курити поруч із дитиною заборонено ВООЗ. Але краще відмовитися від сигарет взагалі. 

"Кофеїн кави, енергетиків і шоколаду частково потрапляє в молоко. Наразі обмеження стосуються саме кофеїновмісних енергетиків. Дві-три порції кави вважаються цілком припустими під час лактації, особливо, коли діти старші. До того ж, не забувайте про декафеїнізовану каву, яка хоч і не бадьорить, але дарує задоволення. А питання бадьорості молодих батьків самою лише кавою не вирішити, бо поступово виникає звикання. Потрібно давати один одному можливість виспатися", - зазначила вона.

Також риби і морепродуктів уникати не треба. Незамінні жирні кислоти риби морської потрібні для розвитку мозку дитини. Але щодо риби є певні застереження: більше і дорожче не означає краще. В різних видах риби накопичуються в різному ступені важкі метали, які потрапляють в грудне молоко. Щоб цьому запобігти, варто їсти рибу двічі-тричі на тиждень, і не купувати тунця, акулу, королівську скумбрію (величезну) і рибу-меч. Оселедці, скумбрію, мушлі, восьминогів, річкову форель, лосося і дорадо їсти можна. 

"Слід свідомо уникати продуктів, що викликають алергію чи непереносимість в самої матері, а також в батька чи інших близьких родичів немовляти", - пояснила вона.

Утім американська академія дерматології застерігає, що безпідставне обмеження раціону матері жодним чином не зменшує ризиків прояв атопічного дерматиту в дитини.