Телефон довіри в РНБО та ресурс для декларування товарів: Зеленський підписав указ про боротьбу з контрабандою

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про протидію контрабанді і корупції на митниці

Про це повідомляє прес-служба президента.

Відповідно до указу, Кабміну доручено створити на Єдиному веб-порталі органів виконавчої влади інформаційний ресурс для добровільного та публічного декларування товарів значної кількості найменувань, які ввозять на територію України однією партією.

Крім того, уряд має опрацювати питання оприлюднення у форматі відкритих даних знеособленої інформації про митну вартість товарів, які переміщують через митний кордон України, та запровадити систему обміну інформацією в режимі реального часу з інформаційними системами інших держав щодо митного оформлення товарів.

Кабмін також має вжити до 1 січня 2020 року заходів для взаємодії між гарантами, що видають фінансові гарантії для сплати митних платежів, та органами доходів і зборів відповідно до вимог Митного кодексу.

Окремо в указі Секретарю Ради нацбезпеки і оборони доручено внести на розгляд РНБО питання про утворення Міжвідомчої комісії з питань боротьби з контрабандою та корупцією на митниці, яка згодом повинна розробити програму боротьби з контрабандою і корупцією під час митного оформлення товарів.

Також в апараті РНБО має бути організовано телефон довіри для повідомлень про випадки контрабанди і корупції під час митного оформлення товарів і про ухилення від сплати митних платежів.