Цемах може стати ключовим свідком у справі збиття малайзійського "Боїнгу", - Bellingcat

Експерти групи Bellingcat вважають, що арешт Володимира Цемаха може мати істотний вплив на розслідування справи MH17

Нещодавно затриманий "командир ППО" бойовиків Володимир Цемах може бути причетний до трагедії пасажирського Boeing рейсу MH17, оскільки був свідком цих подій, повідомляє Bellingcat.

Експерти підкреслили, що арешт Цемаха може мати істотний вплив на розслідування об'єднаної слідчої групи JIT.

У інтерв'ю в 2015 році Цемах заявив, що допомагав сховати ЗРК "Бук" і членів його екіпажа".

«Незалежно від його фактичної ролі 17 липня 2014 року, арешт Цемаха може зробити істотний вплив на розслідування JIT і судову процедуру. Якщо його заяви 2015 року про те, що він допоміг приховати ракетну установку "Бук" і частину її екіпажа 17 липня 2014 року, виявляться правдою, це зробить його ключовим свідком JIT і, можливо, обвинуваченим за підозрою в співучасті", - говориться в доповіді.

Поки Цемах - перший затриманий бойовик, який мав прямий зв'язок з військовими операціями терористів на місці під час збиття літака.

У матеріалі Bellingcat відзначається, що є достатньо відкритих джерел і свідчень того, що Цемах командував підрозділом ППО під час катастрофи MH17. Експерти наводять як приклад сторінку Цемаха в російській соцмережі "Одноклассники". Там є свідоцтва того, що бойовик служив в підрозділі протиповітряної оборони, принаймні, 24 серпня 2014 року. На фотографіях, завантажених цього дня, його можна побачити із зенітною гарматою.