Зеленський відкрив у Чорнобилі новий саркофаг над четвертим енергоблоком

10 липня президент України Володимир Зеленський відвідав Чорнобиль в честь відкриття нового безпечного конфайнменту над четвертим енергоблоком

Про це повідомляє прес-служба президента.

Глава держави зазначив, що споруда створена спільними зусиллями десятків країн світу для захисту планети та людства від світової проблеми, яка не має кордонів, – радіаційного забруднення.

"Хочу щиро подякувати ліквідаторам аварії та всім, хто брав у цьому (спорудженні укриття. – ред.,) участь. Це ще раз доводить, що, об’єднавшись, ми можемо впоратися з найсерйознішими викликами планетарного масштабу – такими як, наприклад, зміна клімату або гібридні війни", – сказав президент.

У заході взяла участь Надзвичайний і Повноважний Посол Франції в Україні пані Ізабель Дюмон.

Крім того, приєдналися представники країн-донорів Чорнобильського фонду "Укриття", ЄБРР та Держагентства з управління зоною відчуження та Мінекології.

Під час візиту до Чорнобиля Президент України відвідав простір під Аркою НБК та диспетчерський центр НБК, оглянув об’єкти комплексу "Вектор", а також майданчик будівництва централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива на території Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника.

Також, Володимир Зеленський взяв участь у церемонії покладання квітів до пам’ятника Героям Чорнобиля.