Рада ухвалила Виборчий кодекс з відкритими списками

Верховна Рада у четвер, 11 липня, завершила розгляд проекту Виборчого кодексу

Про це повідомляє Еспреcо.TV.

За проект Виборчого кодексу (законопроект №3112-1) проголосували 230 народних депутатів.

Перед цим голова ВР Андрій Парубій протягом години багато разів ставив на голосування пропозицію про повернення до правок до кодексу. Кожного разу ця пропозиція збирала більше 200 голосів, але менше необхідних 226.

Врешті-решт за повернення до правок проголосували 227 нардепів.

Ініціаторами законопроекту стали голова ВР Андрій Парубій, Олександр Черненко, Леонід Ємець.

Парубій емоційно закликав народних депутатів підтримати проект Виборчого кодексу.
 

 

29 травня голова робочої групи з питань підготовки нового виборчого кодексу, нардеп Олександр Черненко заявив, що до документу було подано 4 тис. 307 поправок від 101 суб’єкта. Розгляд правок до законопроекту тривав місяць.

Новий кодекс передбачає запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими виборчими списками і в разі ухвалення ці новації стосуватимуться не найближчих виборів, а вже наступних.

В бюлетені буде лише дві графи: "Номер партії, за яку віддаєте свій голос" та "Номер кандидата у народні депутати з партійного списку". У них треба буде записати порядковий номер партії, та кандидата з неї. Якщо кандидат у народні депутати набере відповідну кількість голосів виборців, він зможе переміститися вверх по списку, або навпаки опуститися вниз.

Як наголосив під час презентації Виборчого кодексу 8 липня голова Верховної Ради Андрій Парубій, Виборчий кодекс пропонує нову філософію підходу і найбільш сучасні розробки, запозичені в європейських колег щодо відкритих виборчих списків.

"Політична сила, йдучи на вибори, по кожному регіональному округу пропонує проголосувати не тільки за свою програму, а дає перелік кандидатів у депутати, з яких громадяни України, прийшовши на виборчі дільниці, можуть вибрати тих людей, яким вони довіряють, які мають підтримку в цьому регіоні. Тобто якщо в партійному офісі був складений список, громадяни мають право змінити його під час проведення виборчої кампанії", - сказав Парубій.