Від президента до народних депутатів: Зеленський пропонує посилити люстрацію. Відеозвернення

Президент України Володимир Зеленський розповів, що пропонується розширити перелік осіб, які підпадають під люстрацію, посадовців, що обіймали посади у період з 23 лютого 2014-го до 19 травня 2019 року

Відеозвернення він опублікував у Facebook.

"Нас звинувачують, що ми хочемо скасувати люстрацію. Ми пропонуємо її посилити. Нами напрацьовано законопроект про розширення норм закону про очищення влади. Пропоную до переліку посад, які підпаюють під люстрацію додати посаду президента України, голови Верховної Ради, генерального прокурора, Голови СБУ, голів Антимонопольного комітету та Фонду державного майна, голів Державної фіскальної служби та митниці, Секретаря РНБО, керівників оборонних підприємств", - заявив він.

Люстрацію також пропонується поширити на народних депутатів України та членів уряду цього періоду.

Зеленський зазначив, що до такого рішення його підштовхнуло побачене за час перебування на посаді:

"Я щодня спілкуюся з чиновниками різних рівнів і розумію: це – безнадійний діагноз. Біло-сині, червоно-білі, помаранчеві, бордові, рожеві – насправді вони всі однієї масті. Їм усім фіолетово!"

"Думаю, найменше, що можна зробити зараз, – назавжди позбавити їх усіх можливості брати участь в управлінні державою", – додав президент.