Байден розповів, чому Путін боїться ідеї лібералізму

Президент РФ Володимир Путін розповідає, що ідея лібералізму, мовляв, "застаріла", тому, що вона насправді потужніша за будь-яку армію світу, вважає потенційний кандидат у президенти США 2020-го року від Демократичної партії Джозеф Байден

Про це він заявив, виступаючи у четвер у Нью-Йорку з промовою щодо зовнішньої політики, повідомляє Укрінформ.

"Володимир Путін намагався сказати собі - і кому-небудь, кого вдалося би обдурити - що, мовляв, ліберальна ідея "застаріла". А все тому, що він розуміє, яку силу містить ця ідея.

Жодна армія у світі не може зрівнятися з електризуючою ідеєю свободи. Вона вільно розповсюджується від особи до особи, перестрибує кордони, мови та культури", - пояснив Байден. 

На його думку, США мусять "знову опанувати" цю силу та вести світ за собою, аби відповісти на виклики, які нині постають перед ним постають. 

Екс-віце-президент США розкритикував зовнішню політику чинного президента Дональда Трампа як таку, яка знищила авторитет Америки у світі та пообіцяв, що його місія натомість полягатиме у відновлені американського лідерства та сили американської дипломатії у світі. 

Байден розповів, що для досягнення цієї мети, він збере лідерів демократичних країн світу на глобальний саміт у США.

"Якщо мене оберуть президентом, я організую та проведу у США у перший же рік свого правління глобальний саміт за демократію. Це сприятиме оновленню духу та спільної мети націй вільного світу", - зауважив він. 

Байден додав, що "лідери, які приїдуть, мусять бути готовими до співпраці та конкретних зобов’язань до боротьби з корупцією та просування прав людини у своїх країнах". Він також повідомив, що на такий саміт будуть запрошені і лідери громадянського суспільства, які "борються на передовій у своїх країнах".

"Якщо ми не будемо організовувати міжнародні відносини, цей вакуум заповнять інші країни. Або, що ще гірше, їх взагалі ніхто не контролюватиме", - підсумував американський політик. 

Джозеф Байден також звернув увагу на загрози від нових технологій, змін клімату, кібервійн, втручання у вибори, наголосивши, що з цими викликами жодна з країн не може справитися поодинці, і саме тому потрібні глобальні альянси. 

Основна частина його промови фокусувалася на протидії Китаю. 

Байден також застеріг від продовження небезпечної тенденції зростання авторитаризму та націоналізму у світі "не лише у Китаї та Росії, але й серед наших союзників, Туреччини, Угорщини, Філіппін".