Рекордно дешево: Україна закупила ліки від раку молочної залози за втричі нижчою ціною, ніж раніше

Міністерство охорони здоров'я України, завдяки закупівлям через міжнародні організації, зможе забезпечити 100% пацієнтів із раком молочної залози препаратом трастузумаб. Раніше вдавалося покрити лише 15% потреби

Про це в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун написала у Facebook.

"Україна закупила препарат для лікування раку грудної залози за рекордно низькою ціною — 155 доларів США замість 490. Закупівлі за втричі нижчою ціною дадуть змогу забезпечити препаратом в рази більше пацієнтів. Ліки закупила UNDP Ukraine / ПРООН в Україні за кошти платників податків” – написала Супрун.

Вона поінформувала, що перша партія трастузумабу – 1500 флаконів вже в Україні. Незабаром в Україну доставлять ще понад 13 тисяч флаконів трастузумабу. А вже найближчим часом планується оголосити додатково тендери на закупівлі, які дозволять забезпечити потребу у препараті на 100%.

За словами Супрун, речовина трастузумаб припиняє ріст пухлини та призводить до загибелі її клітин. Ці ліки застосовуються для лікування раку молочної залози як на ранньому, так і метастатичному етапі.

Вона додала, що крім України, цей препарат закуповують чимало європейських держав — Німеччина, Франція, Австрія, Швеція. Він схвалений у країнах зі Строгим національним регулятивним агентством, а це свідчить про його ефективність та якість.