В “Укренерго” підбили підсумки перших 10 днів роботи нової моделі ринку е/е

Для промисловості електроенергія подорожчала на 30%. Остаточні висновки щодо ціни можна буде зробити по завершенню місяця

Механізм ПСО — покладання соціальних обов'язків, затверджений Кабінетом Міністрів для енергетичного ринку — є недосконалим. І це стало причиною того, що вартість електроенергії для промисловості зросла на 30 відсотків, замість прогнозованих 6-8-ми. Так прокоментував перші 10 днів роботи нової моделі ринку електроенергії керівник “Укренерго” Всеволод Ковальчук. Втім, за його словами остаточні висновки щодо ціни можна буде зробити лише по закінченню місяця. Коли будуть зведені всі дані по небалансам.

“Перша декада демонструє, що зростання ціни для промислових споживачів поки що значно більше. І треба доопрацьовувати механізм покладання ПСО для населення. Треба аналізувати ПСО по відновлювальних джерелах. Треба дуже сильно і багато працювати над тим, щоб на ринку підвищилась конкуренція. Тому що, поки лише встановлені регулятором цінові обмеження на сегментах ринку стримують ринок від подальшого зростання оптових цін”, - заявляє керівник “Укренерго” Всеволод Ковальчук.

Є і позитивна сторона. Технічно ринок виявився повністю готовим до запуску нової моделі. А ще відбулася історична подія. Україна вперше за часів незалежності імпортувала електроенергію через Бурштинський енергоострів.

“Незважаючи на велику кількість очікувань зради від неготовності програмних комплексів, програмні комплекси були готові. Другий позитивний момент — це те, що з'явилася організаційна можливість здійснювати імпорт на енергоострові Бурштинської ТЕС. Поки що невеликі обсяги, але імпорт вже відбувається. Окремі періоди на торгах на ринку на добу наперед демонструють, що ціна в острові Бурштинської ТЕС може бути нижчою, ніж в ОЕС України”, - каже Всеволод Ковальчвук.

Нова модель ринку електроєнергії запрацювала 1 липня. Вона передбачає конкурентний механізм двох сторонніх угод між виробниками і великими споживачами.