На новій банкноті в 50 фунтів буде Алан Тюрінг - вчений, що зламав Енігму

Банк Англії оголосив, що на новій банкноті в 50 фунтів стерлінгів буде зображений видатний математик Алан Тьюрінг, який вважається батьком комп’ютерної науки і штучного інтелекту

Всього було 998 кандидатур, з яких відібрали 12. Фінальне рішення прийняв глава Банку Англії Марк Карні, повідомляється на сайті британського регулятора.

“Алан Тюрінг був видатним математиком, чия робота справила величезний вплив на те, як ми живемо сьогодні. Внесок Алана Тюрінга - батька інформатики і штучного інтелекту, а також героя війни - був далекосяжним і новаторським. Тюрінг - гігант, на плечах якого зараз стоїть багато чого”, - зазначив Карні.

Тюрінг найбільш відомий тим, що за часів Другої світової війни розкрив код німецької шифрувальної машини Енігма. Він також створив теоретичні основи для сучасного комп’ютера та для роботи над штучним інтелектом.

У 1952 році гомосексуал Тюрінг був заарештований та підданий кримінальному переслідуванню за зв’язок з 19-річним хлопцем. Йому надали вибір між примусовою гормональною терапією, покликаною придушити лібідо, або тюремним ув’язненням. Вчений вибрав перше. У 1954 році Тьюринг вчинив самогубство. У 2013 році спеціальним указом королеви Єлизавети Другої Тюрінгу було даровано посмертне помилування.