Княжицький розповів, які саме норми закону про мову починають працювати сьогодні

16 липня набуває чинності закон "Про забезпечення української мови як державної"

Голова комітету з питань культури і духовності, співавтор закону Микола Княжицький на своїй сторінці у Фейсбук написав про норми, які починають працювати сьогодні:

1. Всі чиновники, перелік яких наведений в статті 9, мають застосовувати державну мову під час виконання своїх обов`язків (відстрочка лише щодо сертифікації).

2. Робоча мова державних і місцевих органів, а також державних і комунальних підприємств (мова зустрічей, засідань, робочого спілкування) - виключно українська.

3. Матеріали передвиборчої агітації (в частині адаптації для жестомовних має бути ще окремий закон).

4. Ніхто не може змушений на роботі до застосування іншої, крім української, мови на роботі, крім випадків роботи з іноземцями

5. Кіноафіши друкуються лише українською

6. Комерційні оголошення, покажчики, вивіски, повідомлення публікуються українською (за виключенням тих, що розміщуються в Інтернеті)

7. Мова публічних заходів (збори, конференції, мітинги, семінари, тренінги, форуми, організовані державними чи місцевими органами або підприємствами).

8. Мова послуг у сфері транспорту

Княжицький також закликав підтримати мовний закон участю у всеукраїнській акції, яка відбудеться 16 липня у 20 містах по всій країні.

Акція проходитиме у Києві, Львові, Харкові, Одесі, Вінниці, Дніпрі, Херсоні, Житомирі, Івано-Франківську, Кам'янці-Подільському, Ананьїві, Богуславі, Кропивницькому, Луцьку, Маріуполі, Миколаєві, Первомайську, Полтаві, Рівному, Ружині, Сумах, Тернополі, Тростянці, Умані, Черкасах, Чернігові. У Києві акція почнеться о 19:00 біля Арки дружби народів, у Львові - о 19:30 на проспекті Свободи біля пам’ятника Шевченку, у Харкові - 19:00 на площі Свободи.