Нема переконливих доказів вини: суд пояснив звільнення з-під варти екс-"беркутівця" Тамтури

У постанові суду зазначено, що Сергія Тамтуру випустили з-під варти, адже прокуратура не надала переконливих доказів його вини

Про це повідомляє УНІАН.

Рішення Конституційного суду щодо скасування безальтернативного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою за скоєння тяжких злочинів не було підставою для звільнення під домашній арешт екс-"беркутівця" Сергія Тамтури. 

Суд ухвалив рішення про звільнення Тамтури з-під варти на підставі того, що прокуратура закінчила допит свідків сторони обвинувачення, а також надавати суду докази, і ні у свідченнях, ні у доказах немає підтвердження того, що Тамтура стріляв зі своєї табельної зброї по мітингувальниках, та що його впізнали серед групи "беркутівців".

В ухвалі також йдеться, що в цілому колегія суддів Святошинського райсуду Києва, ухвалюючи рішення про запобіжні заходи для всіх п’ятьох екс-"беркутівців", не брала до уваги рішення КС, який дозволив пом'якшувати запобіжні заходи особам, що утримуються під вартою за підозрою або обвинуваченні в тероризмі. В ухвалі зазначено, що підозра є обґрунтованою для всіх п’ятьох обвинувачених, однак щодо Тамтури, то недостатньо обґрунтованою є підозра в частині використання ним вогнепальної зброї, оскільки немає ідентифікованих куль, вилучених з тіл загиблих "майданівців", які були б випущені з його автомата.

Разом із тим, прокурори вважають непереконливими аргументи суду. Так, прокурор Яніс Сімонов припустив, що Тамтура міг стріляти не на ураження, а можливо куля з його зброї "прострелила когось навиліт". Також він підкреслив, що обвинувальному акті йдеться про те, що всі п’ятеро екс-"беркутівців" діяли за попередньою змовою. 

"Наявність людини зі зброєю в цьому місці поряд зі своїми колегами — вже свідчить про вчинення злочину групою осіб, адже він не завадив своїм колегам стріляти по людях", - сказав він.

Крім того, Сімонов нагадав, що експерти ідентифікували кулі, випущені зі зброї трьох підсудних екс-"беркутівців", - Сергія Зінченка, Павла Аброськіна та Олександра Маринченка, хоча щодо останнього є питання до експертиз. Олега Янішевського суд не відпустив під домашній арешт, незважаючи на те, що кулі з його зброї неідентифіковані як такі, що когось поранили або вбили, проте в ухвалі суду сказано, що самого обвинуваченого було ідентифіковано на місці злочину зі зброєю в руках.

Також прокурори зазначили, що рішення суду щодо Тамтури неможливо оскаржити в апеляційному порядку за винятком, якщо він порушить умови перебування під домашнім арештом, наприклад, не з’являтиметься в суд. Тамтура зареєстрований і проживає в Києві.

Сьогодні на нього поліція має надіти електронний браслет, проте, за інформацією Сімонова, поліція наразі не має вільних браслетів. Окрім того, Сімонов зазначив, що прокурори ще мають докази винуватості екс-"беркутівців", але наразі він не може їх оприлюднити. Також він нагадав, що не допитано ще всіх свідків сторони обвинувачення, оскільки з ними не вдалося вийти на зв’язок, проте прокурори сподіваються допитати їх під час наступних етапів судового слідства.