Порошенко: Закон про державну мову — одне з головних досягнень останніх п'яти років

Десятки українських політиків робили кар’єру на боротьбі з українською мовою, сказав п'ятий Президент України Петро Порошенко на акції “Мова об'єднує” у Львові

“Мова, армія і віра — це державотворчість. Це в голові не вкладається, але протягом перших 25-ти років Незалежності українська мова у власній хаті проживала на пташиних правах. Країна залишалася в так званому єдиному гуманітарному просторі з Російською Федерацією. Невже на 25-му році незалежності не вистачало політичної волі? Так, саме так і було... Бо казали: “”не на часі”, бо казали: “не формат”. Казали: “ви привносите конфлікти”... Десятки українських політиків робили кар’єру на боротьбі з українською мовою. Це вони, ці політики, відкрили двері для втручання Кремля у наші внутрішні справи. Пам’ятаєте? Ківалов, Колєсніченко на карті проводили явні і неявні лінії обмеження. І все це обернулося надзвичайно важкими наслідками для єдності України, для єдності нашої держави. І межі штучно сконструйованого мовного поділу 5 років тому не випадково було оголошені кордонами так званої ”Новоросії”, “Малоросії”... Для них критерієм було: є там українська мова, чи немає. І от за 5 років ми з вами багато чого змінили. Це наше спільне досягнення”, - вважає Порошенко.
 
16 липня жителі 20-ти міст на Сході та Заході, на Півночі та на Півдні України зібралися на площах, щоб відзначити вступ в дію Закону про державну мову. У Києві, Львові та Харкові акцію супроводжують концерти українських виконавців.