"Неприпустима практика": Пристайко про зустріч Орбана з українським нардепом і візит Сіярто на Закарпаття

У МЗС України переконані, що напередодні виборів до Ради МЗС Угорщини могло б утриматись від поїздок на Закарпаття, натомість приїхати до Києва

Про це заявив заступник глави Офісу президента України Вадим Пристайко під час брифінгу, передає Еспресо.TV

Зокрема він зазначив, що МЗС України зверталось до угорських колег з проханням уникати наразі до закінчення виборів кроків, які можуть розглядатись, як завуальована підтримка конкретних політичних сил. 

"Один із депутатів Верховної Ради нещодавно зустрівся з прем'єр-міністром Угорщини. Я не пам'ятаю випадків, окрім нещодавньої поїздки до РФ, коли держави проводили зустрічі з окремими депутатами ВР. Мені здається, що в цей момент, коли йде підготовка (до парламентських виборів, - ред.), в країні така складна ситуація, можна було б як сусідній державі, дружній до нас, утриматись від таких поїздок. Саме така рекомендація була", - наголосив Пристайко.

Він зауважив, що угорські колеги не почули цього звернення, а Україна як цивілізована держава намагається не забороняти в'їзд, наприклад, міністру закордонних справ Угорщини Петеру Сіярто. 

"Разом з тим, інший сусід, Словаччина, набагато жорсткіше поводить себе по відношенню до угорських сусідів, які не тільки до нас таким чином намагаються приїжджати. Наша рекомендація Сіарто була приїхати в Київ, щоб, як і міністри закордонних справ всіх країн світу, зустрітись зі своїми колегами, зокрема з тими людьми, які очолюватимуть МЗС. Ми готові разом з ним потім відвідати Закарпаття, зустрітися з усіма, з тим необхідно зустрітися", - розповів він. 

Заступник глави ОПУ додав, що ця "практика є неприпустимою".

"МЗС зі своїм новим керівником і президент будуть вживати заходів для того, щоб це більше не повторювалось", - підсумував він.

МЗС України повідомляло, що вивчає питання візиту угорських високопосадовців, включно з головою угорського дипломатичного відомства Петером Сіярто, до Закарпатської області.