"Справа честі": Клімкін пояснив, чому російський варіант звільнення моряків це "дипломатична пастка"

Міністр закордонних справ Павло Клімкін розповів, що існують політичні та юридичні конструкції, які дозволяють РФ звільнити українських військовополонених моряків у будь-який час, проте, на це треба лише політичне рішення Москви

Про це він заявив в інтерв'ю "Настоящее время".

"По-перше, самі наші моряки не визнають, що могли навіть теоретично скоїти якийсь злочин. Вони військовополонені ... Є позиція всього світу, є рішення Міжнародного трибуналу, що їх мають звільнити. Невідкладно й беззастережно. І я дуже акуратно скажу: існують політичні та юридичні конструкції, які дозволяють Росії їх звільнити в будь-який момент. Для цього необхідне лише політичне рішення у Москві. Але Росія цього не робить", - сказав Клімкін.

Читайте також: Путін проти: Москалькова прокоментувала можливість обміну Вишинського на полонених моряків

Він зазначив, що Україна відмовляється від запропонованого Росією варіанта звільнення захоплених моряків, оскільки це "питання для нас і честі моряків, і честі держави, і питання міжнародно-правової позиції держави".

Клімкін наголосив, що нота МЗС Росії про умови звільнення полонених українських моряків була нічим іншим, як черговою дипломатичною та правового пасткою.

За його словами, Росія фактично пред'явила Україні 3 умови: визнати, що українські моряки могли скоїти злочин; визнати правомірність судового процесу над ними за російським законодавством; "прогнутися" перед російським кримінально-процесуальним кодексом і непрямо визнати анексію Криму.

Нагадаємо, що РФ запропонувала повернути в Україну моряків, але аби їх "судили" відповідно до російського законодавства".