Ілон Маск створив нитки для “читання думок”

Компанія Ілона Маска Neuralink створить імпланти для паралізованих людей, що дозволить керувати смартфоном або комп’ютером силою думки

Про це повідомляє The Verge.

Мета розробки дозволити паралізованим людям за допомогою сили думки набирати текстові повідомлення або електронні листи зі швидкістю 40 слів за хвилину, переміщати курсор по екрану і проглядати веб-сторінки.

Гнучкі “нитки” товщиною чотири-шість мікрометра планують імплантувати у мозок людям спеціальним пристроєм, який здатний автоматично вживляти нитки за одну хвилину, не зачіпаючи при цьому кровоносних судин.

За задумом розробників, пристрій з акумулятором, який буде передавати дані на комп'ютер бездротовою мережею, планують розташовувати за вухом людини. Попередньо в черепі будуть просвердлювати чотири отвори діаметром у вісім міліметрів, потім в різні частини мозку вживлятимуть нитки.

Розробники зазначили, що вже провели близько 20 операцій на гризунах і у 87 відсотках випадків робот успішно імплантував в їх мозок нитки-імплантати Під час нещодавнього експерименту в лабораторії в Сан-Франциско нитку вживили у мозок гризуна, під'єднали до USB і змогли передати інформацію з її головного мозку комп'ютеру

"Це може прозвучати дивно, але в підсумку ми досягнемо симбіозу зі штучним інтелектом. Це не буде обов'язковою функцією, але ви зможете вибрати, якщо захочете", - заявив Маск на прес-конференції, яка відбулася 16 липня у Сан-Франциско.

Машинка для вживлення "ниток"