Зеленський зателефонував до найбільшого "чорного лісоруба" Харківщини

17 липня Президент України Володимир Зеленський особисто оцінив масштаби екологічної катастрофи на Харківщині, здійнявшись над лісом на гелікоптері, після чого провів термінову нараду у НДІ лісового господарства

Про це повідомляє Укрінформ.

На початку наради у НДІ лісового господарства та агролісомеліорації директор лісгоспу "Жовтневий" Руслан Чагаровський доповів президенту про незаконні рубки в лісах Харківщини. За його словами, збитки від діяльності "чорних лісорубів" можуть сягати мільярда гривень. Віктора Сису він назвав одним з головних порушників правил рубки - "найбільшим "чорним лісорубом" по Харківщині".

У відповідь Зеленський зателефонував директору одного з лісогосподарств Віктору Сисі, якого звинувачують у незаконних вирубках і недопуску перевірок екоінспекції.

"Пан Сиса? Ми тут Вас чекаємо. Ви в Києві? Зайдіть завтра в адміністрацію Президента о десятій", - сказав Зеленський.

Представник Держекоінспекції заявив, що цього року інспекторів, крім Гутянського, не допустили на перевірку до Балаклійського і Красноградського лісогосподарств. Водночас, їхні керівники були присутні на нараді й запевнили, що готові до перевірок.

За словами Чагаровського, за пів року "чорні" лісоруби вирубали й вивезли столітні дуби вищого гатунку на суму у 80 млн грн. Крім того, він зауважив, що "судячи зі зрізу, це були здорові дерева, які могли прожити ще по 200 років".

Він додав, сам факт вирубки став можливим при потуранні керівництва лісових відомств у Києві й Харкові.

Керівництво лісгоспу "Жовтневий" вже звернулося за допомогою до Харківської ОДА, а також до силових відомств, включаючи ГПУ, СБУ, ДБР.