Facebook та Google збирають інформацію про перегляд порно навіть в режимі "інкогніто", - дослідження

93% порнографічних сайтів, перевірених вченими, оснащені трекерами, що відправляють дані на сторонні домени

Про це йдеться у матеріалі New York Times.

Гіганти Кремнієвої долини стежать за користувачами та збирають дані про перегляд сторінок навіть в режимі "інкогніто". Куди ці дані потрапляють зрештою, невідомо.

Дослідники проаналізували 22 484 порнографічних сайти та виявили, що 93% з них відправляли дані в середньому на сім сторонніх доменів.

Робиться це за допомогою спеціальних трекерів, вшитих в сайт. Дослідження показало, що Google (або одна з її дочірніх компаній, таких як рекламна платформа DoubleClick) має трекери на 74% порнографічних сайтів. Трекери від компанії Oracle з'явилися на 24% сайтів, а Facebook, який не дозволяє порнографічний контент або наготу на будь-якій зі своїх платформ, мав трекери на 10% перевірених сайтів. 

Лише 17% сайтів мають механізми шифрування, що говорить про те, що в більшості випадків дані користувачів можуть легко зламати.

Дослідниця Microsoft Елена Маріс наголосила, що порносайти мають більше думати про захист даних своїх користувачів, адже ця інформація може бути дорівнена до інформації про здоров'я людини. 

"Захист цих даних має вирішальне значення для безпеки відвідувачів. Те, що ми побачили, каже про те, що ці сайти на платформи, імовірно, не подбали про це належним чином", - зазначила дослідниця.