Китайський митець Ай Вейвей відсудив у Volkswagen $260 тис. за зйомку на фоні його інсталяції

Відомий китайський митець виграв суд проти Volkswagen, які використали одну з його робіт у своїй рекламі як фон без його дозволу

Про це повідомляє Artnet News.

Суд Копенгагена зобов'язав німецький концерн Volkswagen виплатити китайському художнику та скульптору компенсацію 1,75 млн датських крон (близько $260 тис.) за "неналежне використання витвору мистецтва в маркетингових цілях". 

Ай Вейвей подав до суду на датського дистриб'ютора Skandinavisk Motor після того, як дізнався, що Volkswagen Denmark використала його Soleil Levant для реклами свого VW Polo у жовтні 2017 року.

Soleil Levant – це 3,5 тис. рятівних жилетів, розміщених на фасаді виставкового центру Шарлоттенборг у Копенгагені. Ці жилети належали мігрантам, які висадились на грецькому острові Лесбос. Інсталяція створювалась до Всесвітнього дня біженців у 2017 році.

За словами Ай Вейвея, понад рік він від безуспішні перемовини з компанією, аби врегулювати ситуацію, не подаючи позов до суду.

Ай Вейвей вимагав компенсації $300,8 тис., адже вважає, що компанія порушила і його моральні права та підірвала репутацію. Спричинено це тим, на думку митця, що у такий спосіб Volkswagen створила видимість, що він погодився ліцензувати свою роботу компанії для реклами, яку побачили понад 200 тис. людей.

У своєму Instagram він написав, що таке використання роботи суперечить його ідеї, яка стояла за інсталяцією.

Представник Skandinavisk Motor сказав, що "дуже здивований" таким рішенням суду.