"Самопоміч" звернулась до КСУ щодо скасування особливого статусу Донбасу та амністії бойовиків

"Самопоміч" направила подання до Конституційного Суду щодо визнання неконституційними закони про особливий статус Донбасу та про амністію колаборантів і найманців

Про це повідомляє прес-служба фракції.

Фракція "Самопоміч" зібрала 53 із 45 потрібних підписів народних депутатів і направила сьогодні подання до Конституційного Суду. 

"Ці закони парламент ще попереднього – VII скликання – ухвалив у вересні 2014 року за пропозицією президента Порошенка", - нагадали у партії.

Відповідно до цих законів, окупованій частині Донбасу надається широка автономія з правом на власні суди, збройні формування та міжнародну політику, а бойовикам надається амністія.

Як ідеться в поданні "Самопомочі", ці закони сукупно порушують 26 статей Конституції України. Найбільшу загрозу вони несуть принципам незалежності, суверенітету, унітарності, а також праву на місцеве самоврядування. 

Конституційний Суд продовжить розглядати конституційне подання навіть після завершення повноважень цього парламенту. Обрання нової Верховної Ради не є перепоною для ухвалення рішення Конституційним Судом.