У програмі "Княжицький" на Еспресо - фільм про видатного українського науковця

У неділю, 21 липня о 10:00 та у понеділок, 22 липня о 23:00 у спеціальному випуску програми "Княжицький" на телеканалі Еспресо відбудеться показ документальної стрічки про видатного українського соціолога, політолога, публіциста і громадського діяча Ольгерда Бочковського

Автором ідеї створення фільму та його ведучим є голова парламентського комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький.

Ольгерд Бочковський -  один із провідних європейських фахівців з теорії нації та національних відносин першої половини ХХ століття, в той час як в Україні його постать і науковий доробок і маловідомі. 

Внесок Ольгерда Іполита Бочковського у вивчення процесів зародження і розвитку модерних націй, аналіз націєтворчих процесів в Європі, Азії, Африці, обох Америках і навіть в Австралії є загальновизнаним фахівцями. Бочковський - це історія одного з багатьох представників українських еліт - відомих в наукових колах світу, але "стертих" з пам’яті свого народу. 

Він був “адвокатом” українського питання в світі, протидіяв радянській пропаганді. В роки Голодомору 1932-1933 років очолював Комітет допомоги голодуючим в Україні. Бочковський був одним з ідеологів "панєвропейського руху", який створив ідейну основу для виникнення Європейського Союзу. Бочковський переконував, що об’єднання Європи буде неповноцінним без участі України - і сто років тому, по суті, передбачив рух сучасної України до ЄС. 

“Ольгерд Бочковський. Незгасима іскра палаючої ватри національної свідомості” - перший документальний фільм про видатного українця.  Враховуючи суспільно-політичні події в країні зараз, а також збройну агресію та гібридну війну проти України, для національної самовизначеності є вкрай важливим знайомити наших громадян з такими постатями, як О. Бочковський, та їхнім внеском у становлення Української держави.

Фільм актуалізує українське питання та сприяє консолідації українців у боротьбі за власну незалежну державу і право самостійно керувати нею без сторонніх впливів з боку інших країн.