Так просто цього не залишимо: "Голос" каже про фальсифікації на окрузі Львівщині

У партії "Голос" кажуть про порушення закону "Про вибори народних депутатів" Окружною виборчою комісією у Львівській області

Про це лідер партії "Голос" Святослав Вакарчук сказав під час брифінгу, передає Еспресо.TV.

За даними екзит-полу, проведеного політсилою, на Західній Україні кандидатка від партії "Голос" Галина Васильченко на окрузі №118 перемогла нинішнього депутата Богдана Дубневича з розривом в 13,4%, набравши 36,3%. 

"Проте сайт ЦВК показує інше, - зазначив Вакарчук. - Як це сталося: з тих дільниць, де він мав більше голосів, дані вводилися в сервер ЦВК, а з тих, де перемагає Васильченко, дані не надходять. Ті ж, що надходять, направляються на доопрацювання, на уточнення результатів".

Святослав Вакарчук додав, так просто команда "Голосу" це не залишить.

За словами представника партії Володимира Венгера, складнощі на 118-му окрузі були очікуваними. 

"Станом на 22:00 ми почали спостерігати, що на сайті ЦВК почали з'являтися відомості щодо дільниць, де випадково почав перемагати пан Дубневич. З 2 години ночі наші спостерігачі побачили затримку на окремих ДВК, виборчі комісії почали тягнути зі складенням протоколів про підрахунок голосів виборців на відповідних дільницях. Це були саме ті дільниці, де наш кандидат випереджає Дубневича", - зауважив Венгер.

З початку прийому протоколів про підрахунки Окружною виборчою комісією почалася ситуація, коли першими до ОВК стали доїжджати ті дільничні комісії, де з певним випередженням перемагає Дубневич. 

"Окружна комісія, на нашу думку, значною мірою упереджена. Протоколи дільничних комісій, де перемагає Васильченко, ОВК почала відправляти на уточнення до ДВК. У переважній більшості це були технічні надумані недоліки. І станом на цей момент окружна комісія повернула близько 2 десятків протоколів на уточнення", - додав член команди "Голосу".

Він підкреслив, що на основі паперових копій з кожної дільниці пані Васильченко випереджає Дубневича на півтори тисячі голосів. 

"Окружна комісія оголосила перерву до 11 ранку завтрашнього дня. Вони припинили прийом протоколів, припинили введення відомостей в інформаційно-аналітичну систему "Вибори", тобто припинили надавати інформацію до ЦВК. Такий хід подій нас насторожує", - повідомив Венгер.

Він також зауважив, що відповідно до закону України "Про вибори народних депутатів", робота окружної комісії має бути безперервною. ОВК не мала права робити перерву. 

"Це дає нам підставу говорити про загрозу зриву виборів чи навіть про загрозу фальсифікації у цьому одномандатному виборчому окрузі. І з огляду на це можуть мати місце наявність ознак складу злочину – перешкоджання партії або кандидату у реалізації його прав", - підкреслив Венгер.