У Києві члени ДВК підписали протоколи до завершення голосування, відкрито кримінальні справи

У Києві, в Голосіївському та Солом'янському районах, спостерігачі на виборах Верховної Ради України помітили, що члени дільничних виборчих комісій підписали протоколи до завершення голосування

Про це повідомляє прес-служба Нацполіції Києва.

Так, у Голосіївському районі спостерігачка повідомила поліції, що виявила підписаний членами дільничної виборчої комісії протокол підрахунку голосів у час, коли процес голосування ще тривав.  За викликом виїхала слідчо-оперативна група, інформація про порушення підтвердилася.

Розпочато кримінальне провадження за ч. 3 ст. 158 Кримінального кодексу України (надання неправдивих відомостей до органу ведення Держреєстру виборців або фальсифікація виборчих документів, документів референдуму, підсумків голосування або відомостей Держреєстру виборців). Санкція статті передбачає від 5 до 7 років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років.

У Солом’янському районі спостерігач помітив, що члени комісії підписують незаповнений протокол підрахунку голосів і викликав поліцію. На місце прибула слідчо-оперативна група, яка задокументувала факт порушення. Розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 158 Кримінального кодексу України. За цією частиною статті передбачено від 3 до 7 років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 2 до 3 років.