Заступник Холодницького незаконно передав справу Одеського аеропорту поліції, - ЦПК

Заступник керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Володимир Кривенко незаконно змінив кваліфікацію та передав до поліції провадження щодо Одеського міжнародного аеропорту

Про це повідомляє Центр протидії корупції.

У червні 2016 року детективи НАБУ почали розслідувати фактично незаконну приватизацію Одеського аеропорту. Приватна компанія "Одеса аеропорт девелопмент" отримала 75% корпоративних прав на летовище, у той час у міста залишилося лише 25%. 

За інформацією журналістів, ця приватна фірма належить одеськими бізнесменами Борису Кауфману та Олександру Грановському.

"Чиновники Одеської міської ради, змовившись з представниками "Одеса аеропорт девелопмент", створили ТОВ "Міжнародний аеропорт "Одеса". Перетворення летовища у комерційну фірму здійснювалося під виглядом начебто залучення коштів приватного інвестора в сумі 120 млн доларів США для реконструкції злітної смуги", - зазначили в ЦПК.

Наголошується, що "інвестиційні" кошти лежали у банківській заставі за кредитом фірми "Одеса аеропорт девелопмент". "У той час зловмисники передали все комунальне майно аеропорту в приватні руки Кауфмана-Грановського. Таким чином, шкода Одесі становить 118 млн грн", - заявляють в ЦПК.

У квітні 2019 року детективи підготували проекти підозр, направивши їх для погодження в САП, але САП їх не погодила. 

Натомість старший прокурор у цій справі заступник керівника САП Володимир Кривенко 10 червня 2019 року змінив кваліфікацію справи зі зловживання службовим становищем (ст. 364 Кримінального кодексу України), на службову недбалість (ст. 367). 

Того ж дня, Кривенко ухвалив рішення передати справу для подальшого розслідування до поліції Одеської області. 

"Заступник керівника САП незаконно змінив підслідність у справі, щоби передати її до поліції, оскільки закон забороняє доручати здійснення справ НАБУ іншому органу досудового розслідування", - хазначає юрист Центру протидії корупції Андрій Савін. 

Він вважає, що у поліції Одеси справу розслідувати ніхто не буде, натомість її просто закриють і відповідальність за схему ніхто не понесе.

У листопаді 2018 Центр протидії корупції представив Реєстр злитих справ САП - ресурс, на якому зібрали справи топ-корупції, у яких вчинки прокурорів САП нашкодили розслідуванню або звели до нуля шанси на реальні вироки та конфіскації для їхніх фігурантів.