Пов'язаний із "референдумом" про утворення "ДНР" екс-мер Дружківки Гнатенко пройшов у Раду

Колишній мер Дружківки, який виніс на голосування звернення до Донецької облради щодо референдуму про "ДНР", стане нардепом нової Ради

Про це йдеться в матеріалі theБабеля.

У Донецьку на 49 виборчому окрузі екс-регіонал Валерій Гнатенко виграв у екс-регіонала Бориса Колеснікова, який був депутатом V, VІ і VII скликань. 

Гнатенко балотувався від "Опозиційної платформи - За життя" і набрав 37,8% голосів, а Колесніков - 32,6%. 

Гнатенко працював слідчим Дружківського міського відділення міліції (Донецька область), у 2006 році вступив до "Партії регіонів" і очолив її Дружківське відділення. На місцевих виборах його обрали мером Дружківки. Через чотири роки, у 2010, він знову пішов у мери. 

Після Революції гідності та втечі Віктора Януковича в Дружківці почалися проросійські мітинги. Вже 2 березня на Жовтневій площі зібралися жителі з георгіївськими стрічками та плакатами "Слава Беркуту", "Ні бандерівським гестапівським упирям". До обіду люди вирушили до будівлі міської ради та зажадали встановити на ній другий прапор - російський. До них вийшов Гнатенко.

"Без референдуму ми [...] не можемо ніяке рішення ухвалити. Частина людей хочуть цей прапор, інша — інший [маються на увазі прапори України та Росії над міськрадою], сьогодні прийшли люди, які хочуть підняти другий прапор. Щоб не було заворушень, ми даємо можливість. Хто у вас готовий піднятися і повісити прапор?", - цитує видання Гнатенка.

Під вигуки "Росія" на даху міськради встановлюють другий прапор. Гнатенко продовжує бути мером. Сепаратисти вішають на будівлю ради вже прапор "ДНР", а до вечора на виїзді з Дружківки встановлюють перший блокпост. 

14 квітня Гнатенко провів сесію у міськраді. Він зачитав вимогу провести референдум про незалежність "ДНР" і запропонував звернутися в Донецьк. Міськрада готова надати дільниці для голосування і допомогти організувати референдум.

"У підсумку Гнатенко виносить на голосування звернення до Донецької обласної ради щодо референдуму. Усі депутати голосують за", -пише автор.

З середини червня 2014 міська газета "Дружківський робочий" виходила з прапором "ДНР" на першій шпальті. Містом їздили озброєні люди; прихильників України катували у підвалах.

"На відміну від Краматорська і Слов'янська, Дружківка не постраждає від бойових дій. Після того як Ігор Гіркин йде зі Слов'янська в Донецьк, 5 липня в Дружківку заходить українська військова техніка і підрозділи Національної гвардії. Гнатенко пояснить, що допомагати "днровцям" його змусили під дулами автоматів, і в 2015 році знову балотуватиметься в мери", - йдеться в матеріалі.

На виборах 25 жовтня 2015 року Гнатенко набрав 80 відсотків голосів і знову став мером. Цього разу він йшов як самовисуванець, хоча всю кампанію і пізніше приятелював з депутатом Олегом Недавой, який увійшов до Ради як самовисуванець і відразу влився до фракції БПП. 

"Після звільнення він знайшов спільну мову з АП, і його не чіпали взагалі. СБУ відкривала кримінальні провадження, але за ним нічого серйозного не було. Активістів опитали, та й все", — розказав theБабелю дружківський активіст Павло Островський.