"Лише доказова медицина": Супрун розповіла про нові можливості для лікарів і застерегла від фейків про здоров'я

Уляна Супрун закликали не користуватись неперевіреною інформацією про здоров'я в інтернеті, натомість радитись з сімейним лікарем

Про це виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун повідомила у Facebook. 

Вона наголосила, що фейкові поради або рекомендації, засновані не на доказовій медицині, можуть мати серйозні наслідки для здоров’я та життя. 

"Тому ми завжди закликаємо передусім радитися зі своїм сімейним лікарем та не шукати порад в інтернеті на сумнівних ресурсах", - зазначила вона.

Так, повідомляє Супрун, лікарям відкрили можливість користуватися міжнародними протоколами при виборі методів лікування. 

До того ж, міжнародні наукові бази стали більш доступними: наприклад, завдяки співпраці МОЗ України та Британського медичного журналу українські медики можуть не виходячи з дому навчатися за світовими стандартами лікування, результатами новітніх досліджень та наукових публікацій. 

"Створюються умови для розвитку української медичної науки. Уже з осені переходимо на грантове фінансування. Держава більше не фінансуватиме псевдонауковців. Кошти платників податків будуть отримувати лише ті науковці та наукові установи, чиї дослідження дійсно є важливими та перспективними", - зазначила в.о. міністра.

Важливо, щоби кожен добре вмів знаходити дійсно корисну інформацію в океані матеріалів про лікування та профілактику хвороб і вирізняти її від інформаційного сміття (наприклад, про чудодійні пірамідки). Уляна Супрун навела перелік ресурсів із достовірною науковою інформацією.

Вона також анонсувала свою участь у дискусії "Що читати, аби ви були здорові". "Поговоримо про те, де та як знаходити правдиву, цікаву та корисну інформацію про здоров’я, здорове харчування та активний спосіб життя", - написала Супрун. 

На сторінці 1991 Civic Tech Center триватиме онлайн-трансляція заходу.