Російський танкер Neyma зайшов до Ізмаїлу під російським і українським прапорами, - журналіст

Затриманий російський танкер Neyma зайшов в Ізмаїл під двома прапорами - українським на носі і російським на кормі

Про це написав у Facebook військовий експерт Юрій Бутусов.

"Neyma" зайшла в Ізмаїл під двома прапорами - українським на носі й російським на кормі. Тобто про те, що неприємності можливі, власники "Neyma" знали - і намагалися зовні дезорієнтувати спостерігачів. 10 членів екіпажу вже допитані, здійснено перевірку їх причетності до злочину. Виявилося, напередодні виходу з Керчі в Ізмаїл, Народицький (власник судна) змінив екіпаж, всі ці моряки - нові люди, поки що даних про їхню причетність до нападу на українських моряків у Керченській протоці немає", - написав Бутусов.
Він також додав, що перехід з Керчі в Ізмаїл судно здійснювало довго - протягом трьох діб, тривалий час танкер перебував поблизу територіальних вод України. Цілком ймовірно, російські спецслужби очікували силового захоплення судна поза територіальними водами й провокували таким чином. Але ніяких сигналів тривоги не було.

“"Neyma" зайшла на ремонт на судноремонтний завод, що належить Анатолію Урбанському - голові Одеської облради, який у неділю в цьому районі виграв вибори до Верховної Ради по 143 виборчому округу", - написав він.

За словами Бутусова, очевидно, це був просто привід, так як власник судна Народицький міг відремонтувати танкер і на своєму заводі в Керчі.

"Танкер прийшов без вантажу. Більш імовірна версія, що у такий спосіб росіяни і "ЮВАС ТРАНС" перевіряли, чи можна після зміни влади налагодити канал постачання контрабанди з Криму в Україну, і реакцію українських спецслужб”, - написав він.

Бутусов наголосив, що доки танкер йшов в Ізмаїл, військова прокуратура, департамент контррозвідки СБУ та управління СБУ в Одеській області отримали оперативну інформацію і підготували затримання "Neyma".

"Варто уваги - про операцію мали інформацію мінімум 20 осіб - і ніхто не "злив"! Це варто уваги, в наш час", - написав він.

Бутусов зауважив, що про значимість затримання "Neyma" свідчить миттєва реакція російських ЗМІ - за 20 хвилин після повідомлення про затримання СБУ, російське агентство РІА вже опублікувало коментар російського сенатора Володимира Джабарова, який заявив: "Якщо Київ хоче трохи покращити наші відносини, вони повинні негайно відпустити танкер".