Звільнення військовополонених моряків: Денісова закликала ЗМІ утриматись від гучних заголовків

Уповноважена Верховної Ради з прав людини переконана, що найближчим часом буде прийняте очікуване рішення щодо повернення українських моряків

Про це Людмила Денісова сказала під час брифінгу, передає Еспресо.TV.

Денісова зазначила, що процес звільнення військовополонених дуже тривалий і складний. Вона повідомила, що співпрацює з Зеленським у постійному контакті, і він координує зусилля всіх сторін у цьому напрямку.

"В активну фазу перемовини щодо звільнення українських моряків перейшли після перемовин президента України та президента РФ", - заявила уповноважена ВР з прав людини.

17 липня Лефортівський суд Москви продовжив арешт на три місяці всім українським морякам, задовольнивши клопотання слідчих ФСБ Росії.

"Згідно з КПК РФ, ст. 103 передбачена можливість відпустити затриманих під особисте зобов'язання або поручителя, - пояснила Денісова. - 18 липня я звернулась з клопотанням на ім'я керівника слідчої групи ФСБ РФ щодо звільнення моряків під моє особисте зобов'язання. Це зобов'язання може надати особа, яка заслуговує на довіру. Мандат уповноваженого ВР з прав людини дає мені таке право". 

Денісова підкреслила, що її обов'язком як уповноваженого згідно зі ст. 101 Конституції України є здійснення парламентського контролю за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина.

"На підставі цього я здійснюю парламентський контроль щодо захисту прав громадян України як на території України, так і за її межами. 19 липня українське посольство в РФ передало через МЗС Росії до ФСБ моє клопотання. Зараз це питання на розгляді слідчим управлінням ФСБ. Мені відомо, що наразі тривають перемовини між закордонними відомствами двох держав щодо виконання рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права. Я переконана, що найближчим часом буде прийняте очікуване нами рішення", - додала вона.

Денісова також звернулась до журналістів з проханням дотримуватись професійної етики: "Коли ви шукаєте гучні заголовки для своїх новин, дбайте, щоб не нашкодити цим перемовинам, які зараз проводяться".