Неначе у “Термінаторі-2”: вчені випадково розробили рідкий магніт

Інженери Массачусетського університету в Амгерсті працювали над рідинами для 3D-друку, а виявили, що краплі заліза, нафти і води здатні підтримувати магнітне поле

Про це повідомляє журнал Science.

“До нашого дослідження завжди передбачалося, що постійні магніти можуть бути виготовлені тільки з твердих речовин”, - cказав керівник проєкту Томас Рассел.

Тепер дослідники намагаються з’ясувати, чому краплі, які містять мільярди наночастинок оксиду заліза, підтримують магнітне поле. Як тільки вчені з’ясують природу цього явища, вирішать як можна застосувати нові рідкі магніти.

У своєму дослідженні автори обговорюють, як вони можуть “запрограмувати” краплі в різні форми для створення різних інструментів.

Томас Рассел розповів, що вже уявляє магнітного “загарбника” або крихітну копію рідкого робота, який може міняти форму, наче антагоніст T-1000 у фільмі “Термінатор-2”.

Подальші експерименти показали, що краплі цієї незвичайної рідини зберігали магнітні властивості майже у будь-якій формі - при поділі на більш дрібні, наприклад, товщиною в людський волос, і навіть коли приймали форму сфери, циліндра чи трубки.