Проститутка чи королева: запорізький чиновник дав жінкам поради щодо одягу та наразився на флешмоб

Жінки Запоріжжя запустили флешмоб #забулазапитатьумарченка у відповідь на висловлювання заступника голови, уповноваженого із питань забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків, запобігання та протидії насильству Запорізької облради Владислава Марченка щодо того, як має вдягатися й поводитися жінка

Пост Владислав Марченко оприлюднив у Facebook, але згодом видалив. Проте, користувачі встигли зробити знімки й надалі їх поширюють.

 

На знак протесту проти сексистських висловлювань чиновника учасниці акції публікують власні фото у бікіні, відкритому вбранні, мініспідницях чи шортах із  хештегом #забулазапитатьумарченка.

Користувачка Malva Khortytska поділася роздумами щодо поведінки Марченка.

"Фабула: уповноважений Запорізької облради з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків, з запобігання і протидії насильству за гендерною ознакою Владислав Марченко на своїй фейсбук сторінці опублікував сексистський допис (точніше, копіпаст з рунету), де намагається розмірковувати про зовнішній вигляд жінок в публічних місцях, зокрема в спортзалі. За це він щедро отримав за комірець, а також - флешмоб на свою честь. І хоча пан Марченко, як останнє сцикло, мене забанив, хочу йому порадити під час тренувань не халтурити і викладатись на повну, а не розглядати відвідувачок залу, - написала користувачка Malva Khortytska.

"Такі висловлювання для мене набагато більше ніж критика конкретного зовнішнього вигляду. Вони живлять у суспільстві думку про те, що жінка має відповідати чиїмось очікуванням, що для жінки не має ніяких інших дефініцій: або ти шльондра, або королева. Саме це породжує згодом віктімблеймінг, коли жертву насильства звинувачують у тому, що з нею відбулось. Саме це породжує думку, ніби ніякої іншої цінності, окрім як сподобатись чоловіку, в жінок немає… Жодним чином не має права такі речі публічно озвучувати чиновник, депутат, який відповідає за гендерну політику в області", – пояснила своє обурення учасниця флешмобу Вікторія Петрова.

Користувачка Ольга написала, що у Запоріжжі складно влаштувати справжній мітинг, але Facebook відкрив можливості для відкритого висловлення власної позиції.