Українські льотчики посадили вертоліт на кратер найактивнішого вулкана Африки

Екіпаж вертольоту Мі-8 українського контингенту Місії ООН зі стабілізації у ДР Конго висадив науковців на кратер активного вулкана Ньямлагіра

Про це повідомляє прес-служба Міноборони.

"У ранкові години, на які був запланований політ, повітряні маси у районі вулканів-сусідів Ньямлагіра та Ньїрагонго є досить нестабільними. Спостерігається доволі серйозна турбулентність. Навіть під час елементарного польоту навколо кратеру вулкану нам довелося зіткнутися із сильним попутним вітром, швидкість якого сягала 90 км/год, - розповів підполковник Володимир Прокопенко.

Зазначається, що небезпека чатує і під час посадки на поверхню кратеру, адже пласти застиглої вулканічної лави є досить крихкими і можуть провалитися під значним тиском.

Після висадки науковців, вертоліт повернувся на аеродром та знаходився в режимі очікування. Через кілька годин, що знадобилися вулканологам для досліджень, екіпаж Мі-8 забрав науковців, успішно завершивши іще одне завдання Місії.

Вулкани Ньямлагіра та Ньїрагонго мають одну основу. Тому активність одного може привести до пробудження іншого. Ці брати-близнюки є настільки активними, що на них припадає близько 40% всіх відомих вулканічних вивержень, що сталися в Африці з моменту спостережень. Науковці прискіпливо спостерігають за вулканами та проводять регулярні тести та сейсмічні аналізи, аби передбачити наступну активність на попередити про небезпеку чисельне місцеве населення, яке щодня перебуває у зоні ризику.