Затриманий на окупованому Донбасі Цемах свідчитиме у Нідерландах щодо катастрофи МН17

Затриманий росіянин Володимир Цемах був на засіданні суду шляхом відеоконференцзв'язку

Про це повідомляє Insider.

Цемах заявив, що свою провину не визнає. А на питання про можливий обмін каже, що з ним про це ніхто не говорив. 

"Я був у безсвідомому стані. Дуже довго. Затримання проводили дві незнайомі мені людини. Вони зайшли до мене додому. А провозили мене уже потім через Мар'їнку" , - розповідає він про затримання.

У "ДНР", як він стверджує, працював у гірничому технікумі, там де і його дружина. Каже, що у лавах терористів "захищав свою землю". 

"Я боєць, який захищав свою землю від тих, хто її розстрілював. Російських військовослужбовців там не бачив", - додав він.

Сьогодні Апеляційний суд відмовив адвокату і не випустив Цемаха із СІЗО СБУ. Захисник Роман Гонтарев повідомив, що затримання Цемаха відбулось 27 червня у місті Сніжне Донецької області. 

"До нього застосували насильство. Рукояткою пістолета вдарили по голові і застосували снодіючу речовину. Потім провезли через лінію розмежування. До нього правоохоронці застосовували психотропні снодійні речовини. Ми зараз не можемо довести ці обставини. З матеріалів вбачається, що Цемаха затримали без рішення суду", - наголосив адвокат. 

Гонтарев зазначив, що прокурор не довів наявність підстав для законного затримання. 

"Не допитані в провадженні й свідки, які б вказували, що Цемах на момент затримання щойно вчинив злочин. Також відсутній потерпілий, який говорив про Цемаха. Ухвали про затримання не було. Всі докази, які містяться в матеріалах, датовані 2014-2015 роками: протоколи оглядів сайтів (в яких було інтерв'ю Цемаха, - ред.)", - зазначив адвокат. 

Прокурор заперечив проти доводів адвоката. 

"Із наданих матеріалів слідства вбачається, що Цемаха було затримано у зв'язку з тим, що при ньому були документи, що посвідчують приналежність його до "ДНР". А також у зв'язку з його активною участю у "ДНР", - сказав він.

За словами прокурора, Цемах був членом терористичної організації. 

Окрім того, Цемах може володіти важливою інформацією щодо збиття рейсу МН17. Прокурор не виключає, що Цемах свідчитиме у Нідерландах.

"Звичайно є процедура участі і свідків, і підозрюваних. Є відповідна угода між Україною і королівством Нідерланди у справах, пов'язаних із збиттям боїнгу. Там також розписані процедури", - каже прокурор Пересада.

Окрім того, особа також може свідчити добровільно. Цемах скоріш за все буде це робити по відеоконференцзв'язку.