Завод у Росії виявився джерелом радіоактивної хмари над Європою

Джерелом радіоактивної хмари, яку зафіксували над Європою восени 2017 року, виявилося розташоване у Челябінській області РФ неподалік від кордону з Казахстаном виробниче об’єднання "Маяк", на якому виробляють компоненти ядерної зброї

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Незвично високі рівні радіації в центральній частині Європи зафіксували в жовтні 2017 року австрійські та німецькі вчені. Непрямі дані вказували на ймовірний радіоактивний викид у Росії, проте російська держкорпорація "Росатом" заявила, що опублікованих даних недостатньо для виявлення точного місця походження витоку ізотопів радіоактивного елемента рутеній-106. Росіяни заявили, що джерелом забруднення міг бути згорілий в атмосфері супутник.

Упродовж кількох тижнів радіоактивна хмара зависала в різних частинах Європи. Незабаром Франція і Німеччина підтвердили, що імовірним місцем викиду є саме Росія.

Аналіз даних групою європейських учених упродовж двох років показав, що викид стався в Росії, а його джерелом було виробниче об’єднання "Маяк".

Європейські вчені стривожені відмовою Москви брати на себе відповідальність за радіоактивний викид, оскільки розраховують на швидкий збір доказів після таких інцидентів для запобігання подібного в майбутньому. Росія неодноразово заперечувала відповідальність за викид ізотопів рутенію-106, а затримка з виявленням імовірного місця походження викиду позбавила вчених даних для запобігання іншому масовому витоку радіоактивних речовин.

Підприємство "Маяк" відоме щонайменше двома іншими великими аваріями з викидом радіоактивних матеріалів - у 1957 і 2004 роках.